Εναλλακτικοί & φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων

Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες με χημική δομή παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων που περιέχονται σε διάφορα φυτά όπως στη σόγια, σε ελαιούχους σπόρους (λιναρόσπορος, καρύδια, σπόρους σησαμιού κ.τ.λ.) στη βρώμη, στο tofu και σε μικρότερες ποσότητες στο ρύζι, το καφέ, στη μπύρα, στα ρόδια, στα μούρα και σε διάφορα άλλα φρούτα και λαχανικά και έχουν ασθενή οιστρογονική δράση. Από αυτά οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες και οι κουμεστάνες είναι τα πιο μελετημένα και διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής στα φαρμακεία. Φαίνεται να μειώνουν σε αρκετό βαθμό τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και είναι ασφαλή για θεραπεία έως δύο χρόνια. Προτείνεται να λαμβάνονται πάντα μετά τη σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Ολιστικές θεραπείες (αποκατάσταση νου και σώματος): Διαλογισμός, γιόγκα, σωματική άσκηση, βελονισμός, μασάζ, ενεργειακές θεραπείες.

Να θυμάστε!

Να ασκείστε τακτικά: με την πάροδο της ηλικίας, η μυϊκή μάζα τείνει να μειώνεται, ενώ ο λιπώδης ιστός τείνει να αυξάνεται. Οι μύες χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό θερμίδων. Η τακτική σωματική άσκηση (βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, άσκηση, κολύμπι κλπ.) θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυϊκό ιστό, το θηλυκό σώμα σας, καλό φυσικό τόνο και τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους.

  • Η σωματική άσκηση ασκεί μηχανική επίδραση που διεγείρει την ανανέωση της οστικής μάζας οπότε προλαμβάνει σε ένα βαθμό την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.
  • Η τακτική άσκηση προσαρμοσμένη στις δυνατότητές σας είναι αποτελεσματικότερη από την έντονη, ευκαιριακή άσκηση.
  • Καθώς ενεργοποιεί το κυκλοφοριακό σύστημα, η σωματική άσκηση συμβάλλει επίσης στην πρόληψη ή στη βελτίωση των κυκλοφορικών προβλημάτων.
  • Η άθληση σας βοηθά επίσης να κοιμάστε και σας προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας.

Να ακολουθείτε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: μετά την ηλικία των 50 ετών έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος αφού οι μύες σας καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και συσσωρεύετε περισσότερο λίπος.

Για μία ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη:

  • πρωτεϊνών (απαραίτητων για τους μυς σας)
  • ασβεστίου και βιταμίνης D (για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας)
  • φυτικών ινών (φρούτων και λαχανικών) για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων (όπως βιτ. Β12, φυλλικό, βιτ. Ε, και ω-3 λιπαρά)
  • νερού αναλόγως της ηλικίας, της εποχής του έτους και της απώλειας υγρών

Και να αποφεύγετε:

  • την κατανάλωση αλατιού (ειδικά στη περίπτωση της υπέρτασης)
  • την κατανάλωση «κακών» τρανς λιπαρών και τυποποιημένων έτοιμων φαγητών τύπου fast food για τη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • την υπερκατανάλωση γλυκών, ποτών αλκοολούχων ή μη με αυξημένη απόδοση θερμίδων

Προσοχή στη δίαιτα αναλόγως των παθήσεων που μπορεί να συνοδεύουν την αύξηση της ηλικίας (ακολουθήστε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού)

Να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το να παραμείνετε σωματικά και διανοητικά ενεργή και να φροντίζετε το σώμα και το δέρμα σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε θετικά τα χρόνια που έρχονται.

Στις καπνίστριες: Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα

Μην διστάζετε να μιλάτε στο γιατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά σας, να σας δώσει λύσεις ή να διαπιστώσει κάποια παθολογία και να σας χορηγήσει θεραπεία. Να θυμάστε ότι οι τακτικές εξετάσεις σας βοηθούν να εξισορροπείτε την αγωγή σας και για να έχετε την ιατρική παρακολούθηση που είναι αναγκαία για αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Γράφει ο/η ,Δημοσιεύθηκε στις: 23 Μαρτίου, 2017,Κατηγορίες: Blog, Εμμηνόπαυση,Ετικέτες: , , , , ,Προβολές: 433,

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Κλείστε ραντεβού για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη φύση του προβλήματος σας.