Υπερθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα μικρό όργανο  με πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας. Ο αδένας φτιάχνει , αποθηκεύει και απελευθερώνει τις θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα, ρυθμίζοντας έτσι τον μεταβολισμό. Οι ορμόνες αυτές είναι αναγκαίες για την σωστή λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος καθώς υπάρχουν δύο λειτουργικές ανωμαλίες του θυρεοειδούς: ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.

Ο ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ είναι το σύνδρομο που προκαλείται από την έκθεση των ιστών του σώματος στις αυξημένες συγκεντρώσεις των θυρεοειδικών ορμονών της Τ3 και Τ4 στο αίμα.
Οι πιο συχνές αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση νόσος Graves, το τοξικό αδένωμα (όζος που υπερλειτουργεί), τοξική πολυοζώδης βροχοκήλη (πολλαπλοί όζοι που κάποιοι υπερλειτουργούν), οι θυρεοειδίτιδες (καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα και απελευθέρωση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα), φαρμακευτικός υπερθυρεοειδισμός.

Οι ασθενείς  με υπερθυρεοειδισμό πιθανόν να παρουσιάζουν μεταξύ άλλων απώλεια βάρους (ακόμα και όταν τρέφονται φυσιολογικά), ανησυχία και ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία και εφίδρωση, εξόφθαλμο, τρόμο χεριών, αδυναμία, τριχόπτωση, συχνές κενώσεις του εντέρου, λεπτό και λείο δέρμα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

Ο υπερθυρεοειδισμός που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία ή ακόμα και σε καρδιακή προσβολή. Επιπρόσθετα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Στην εγκυμοσύνη είναι αποτελεί απειλή για τη μητέρα και το έμβρυο. Η παραμελημένη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια οδηγεί σε μείωση και απώλεια της όρασης.

Εκτός από την λειτουργικότητα έχει σημασία και η μορφολογία του θυρεοειδούς. Το παρέγχυμα μπορεί να εμφανίζεται ομοιογενές, ανομοιογενές ( συνήθως στις θυρεοειδίτιδες), ή με όζους. Επίσης μπορεί ο θυρεοειδής αδένας να είναι μικρός ή συρρικνωμένος (όπως όταν είναι χρόνια ανενεργός και δεν λειτουργεί) ή να έχει αυξημένες διαστάσεις (βρογχοκήλη).

Στην περίπτωση των όζων έχει σημασία το μέγεθος και η μορφολογία και παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω υπερήχων. Εάν κάποιος  ή κάποιοι όζοι υπερλειτουργούν  κάποια στιγμή μπορεί να προκληθεί υπερθυρεοειδισμός και να χρειαστεί θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ποικίλουν και μερικές φορές παραπλανούν , η κατάσταση αυτή μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με απλή εξέταση αίματος ελέγχοντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και αποτελεσματικά αρκεί  να υπάρχει τακτική παρακολούθηση και συμμόρφωση σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Γράφει ο/η ,Δημοσιεύθηκε στις: 4 Ιουνίου, 2017,Κατηγορίες: Blog, Θυρεοειδής,Ετικέτες: , , , ,Προβολές: 539,

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Κλείστε ραντεβού για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη φύση του προβλήματος σας.