Καρδιαγγειακή νόσος & εμμηνόπαυση

Η αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νοσηρότητας στις γυναίκες, ιδίως οξέων εμφραγμάτων μυοκαρδίου και στηθαγχικών επεισοδίων, συμπίπτει με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων στα οποία έχει αποδοθεί διαπιστωμένος καρδιοπροστατευτικός ρόλος. Παρακάτω γίνεται αναφορά στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου:
  1. Ηλικία
  2. Φύλο
  3. Κληρονομικότητα
Τροποποιήσιμοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
  1. Υπέρταση (φυσιολογικές τιμές έως 135-140/85-90 mmHg)

Σε γυναίκες ηλικίας 60 ετών έχει διαπιστωθεί υπέρταση σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60%. Αυξημένα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης συμπίπτουν με την μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

  1. Δυσλιπιδαιμία

Στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αποδίδονται και ορισμένες μη ευνοϊκές μεταβολές στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Ευνοϊκό λιπιδαιμικό προφίλ για τη πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων είναι: (χωρίς άλλες συνοσηρότητες) η LDL <130mg/dl, η ΗDL >45mg/dl, τα τριγλυκερίδια <150 και χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης α (Lp a).

  1. Παχυσαρκία

Η κεντρική παχυσαρκία (ορίζεται στις γυναίκες ως περίμετρος της μέσης μεγαλύτερη από 88 cm) σχετίζεται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση). Δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερος από 25 kg/m και λιγότερες από 3,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα αντιστοιχούν στο 59% των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

  1. Σακχαρώδης διαβήτης

Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κατακόρυφα με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερη στις ηλικιωμένες γυναίκες συγκριτικά με τούς ηλικιωμένους άντρες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ο όρος προ-διαβήτης (HbA1c 5,9-6,4%) που διαπιστώνεται ευρέως στα πλαίσια ελέγχου ρουτίνας. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (δίαιτα, άσκηση, απώλεια βάρους ) βοηθάει στη πρόληψη του σακχ. διαβήτη αλλά και στη βέλτιστη ρύθμιση μετά.

  1. Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ομαδοποίηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκληρυντικής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι περιλαμβάνουν: κεντρική παχυσαρκία, διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη/αντίσταση στήν ινσουλίνη, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, υπέρταση και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης.

  1. Κάπνισμα
  2. Καθιστική ζωή
Γράφει ο/η ,Δημοσιεύθηκε στις: 23 Μαρτίου, 2017,Κατηγορίες: Blog, Εμμηνόπαυση,Ετικέτες: , , , , , , ,Προβολές: 437,

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Κλείστε ραντεβού για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη φύση του προβλήματος σας.